Így született meg az én light somlói galuskám.
Nincs egy óra az elkészítése pofonegyszerű és persze finom, nekem és páromnak ízlett, szóval innentől már nem görcsölök semmin. :-)
3 fő összetevője van a galuskámnak, nézzük szépen sorba kcal-ch számolással és elkészítéssel.
A piskóta:
A piskóta alapot Roxa anyánktól kölcsönöztem.
Bevallom jobban szeretem ezt az alapot variálni, mint bármelyik mást, könnyű elkészíteni és baromi finom.
Első lépésként pirítsunk 4dkg búzacsírát, ez fogja helyettesíteni a diót, ha szép színe lett tegyük félre és hagyjuk hűlni.
A búzacsíra után 4 tojást szétválasztottam.
4 sárgájához adtam 2-3 evőkanál folyékony édesítőt és 4 evőkanál vizet, majd gépi habverővel fehérre vertem.
Ekkor jött az ötlet, hogy ugyan dobjuk már fel az alapot.
Egy kevés vanília aromával és sárga ételfestékkel színeztem meg a tojás sárgáját (a sárga piskótának és a csokipudingnak baromi jó kontrasztja lesz).
Kimértem 8dkg lisztet amit összekevertem 1cs sütőporral, ezt az adagot rászitáltam a felvert tojás sárgájára és hozzáadtam a búzacsírát, 4dkg mazsolát és összekutyultam viszont nagyon sűrű lett a massza.
Fogtam még 3-4 evőkanál vizet meg a gépi habverőt és fellazítottam a masszámat.
Nem kedves olvasóm, nem felejtettem el a fehérjét!
Van már egy viszonyítási alapom, hogy milyen sűrűnek kell lennie a lisztes tojássárgájának.
Nos, mivel a piskóta alaptészta ala Roxa meg lett bolondítva egy kis búzacsírával sokkal több nedvességet elszívott, ezért kellett a felvert tojásfehérjén kívül még több evőkanál vizet hozzáadni.
No, hol is tartottam, igen! Megvan!
A tojásfehérjét jó kemény habbá vertem, majd összekutyultam a lisztes-búzacsírás-mazsolás-tojássárgájával és sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem, majd előmelegített sütőben, kb 15-20perc alatt megsütöttem.
Mikor kész lett, hagytam picit pihenni.
Mikor kihűlt a képen látható módon felszeleteltem.
Nekem 27db piskóta kockám lett (kár, hogy téglalap alakra vágtam :-D).
A csokipuding:
Semmi másra nincs szükségünk, mint egy csomag csokipudingra, 3deci tejre, 2-3 deci vízre, egy kis édesítőre és rumaromára.
Ahogy kell, készítsük el a pudingot a megszokott módon.
Én egy picit több vizet-tejet használtam, hogy ne dermedjen meg annyira pudingom, lehet nyugodtan egy kicsit folyósabb.
A tejszínhab:
Tescoba (a nagyba, nem a kis sz@rokba) szoktam venni a Váncza féle habpótló port.
39ft a gazdaságosba, de pl Coopba vagy a kis Teszkóba láttam már 250ft-ért is, vicces nem?
Másfél deci tejjel kell jó sokáig - 3percig jó habosra verni, majd hűtőben pihentetni egy kicsit.
Maga a somlói összeállításom:
Fogsz pár kocka piskótát, leöntöd pudinggal és rá egy kanál hab, pofonegyszerű, nem?.-)
De mielőtt jó étvágyat kívánnék, jöjjenek a számok:
A piskóta tészta:
4 tojás külön választva 264-2
2-3 evőkanál édesítő
1 evőkanál vanília aroma
pár csepp sárga ételfesték
8dkg finom liszt 275-57
4dkg búzacsíra pirítva 140-17
1 csomag sütőpor 10-2
4dkg mazsola 110-25
6-7 evőkanál víz
Összesen:799kcal és 103g ch
27db kocka lett, így 1 db ~30kcal és 4g ch
A csokipuding:
1cs csokoládépuding 126-33
3dl tej 150-15
2 és dl víz
3 evőkanál édesítő
2 evőkanál rumaroma
Összesen: 276kcal és 48g ch
Ha 6 adaggal számolom,de annál jóval többre jön ki (csak átlagot veszek), akkor 1 adag: 46kcal és 8g ch.
A tejszínhab:
1cs Váncza féle habpor 200-17
másfél deci tej 75-7.5
Összesen: 275kcal és 24,5g ch
Úgy igazság ha ezt is hat részre osztom, akkor egy adag: 46kcal és 4g ch.
Egy adag somlói galuska light (3db piskótából) 182kcal és 21g ch.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése